ΨΩΜΙ
Είναι πολύ εύκολο, καθόλου κουραστικό, το ζύμωμα είναι μόνο 5 λεπτά!
Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξηρής μαγιάς
2 κ.γ. αλάτι
550 γρ. χλιαρό νερό
1/4 κ.γ. Ζάχαρη
1/4 κ.γ. Ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας λάδι προαιρετικά
1 κουταλιά της σούπας ξύδι προαιρετικά
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το μισό χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Αφήνουμε στην άκρη τη Μαγιά για 5-6 λεπτά, ώστε να αρχίσει η ζύμωση της.
Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και το ξύδι σιγά-σιγά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 5-6 λεπτά και ξαναζυμώνουμε πάλι.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη, σε δύο μέρη και πλάθουμε δύο φρατζόλες, τις οποίες τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο * ταψί, τοποθετώντας ανάμεσα τους ένα ποτήρι (για να μην κολλήσει η πετσέτα).
*(αν θέλουμε λαδώνουμε το ταψί και δεν βάζουμε αλεύρι, για πιο τραγανό ψωμί βάζουμε Καλαμποκάλευρο αντί αλεύρι) .
Τότε τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο.
Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ.
ΥΓ : Εγώ όταν πλάθω τις φρατζόλες,τοποθετώ το ταψί πάνω στο κρύσταλλο της κουζίνας και ταυτόχρονα ανάβω το φούρνο στους 180 C ώστε μέχρι να προθερμανθεί να έχει φουσκώσει το ψωμί, θέλει 30 λεπτά το καλοκαίρι και 50-60 λεπτά το χειμώνα.
Το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή απ` ευθείας με την μαγιά, γιατί θα καταστρέψει τη ζύμωση, για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να διαλύσουμε τη Μαγιά σε καυτό νερό.